Festa de Lo Mandongo

 

La matança del porc o també l'anomentat "Mandongo", és actualment una festa que no fa pas massa temps era una feina més de les cases consistent en extraure la carn i els diferents elaborats al porc que havien anat engreixant durant l'any.

La matança del porc es duia a terme entre els mesos de novembre i, com a molt tard, el març perquè el fred propiciava una millor conservació dels productes obtinguts amb menys risc que aquests es fessin malbé. Normalment es matava un porc al novembre (cal remetre's a la frase feta "a tot porc li arriba el seu Sant Martí") i una altre a principis d'any a fi de que les famílies estiguessin aproveïdes de carn durant tot l'any.

 

La matança portava molt d'enrenou amb una casa, però a la vegada, era un dia de festa per a tota la família, amics, coneguts, veïns... Gràcies a la matança les famílies podien omplir el rebost de carn i en aquella època la carn representava un bé escàs. Una vegada realitzada les diferents elaboracions de les parts del porc, es procedia a posar-les amb tupina (conservació amb oli), o bé amb sal per assecar-ho.

Actualment, com a conseqüència directa de les normatives de sanitat i també pel fet de la facilitat de comprar tot tipus de carn i elaborats del porc a les botigues i durant tot l'any aquesta tradició s'està perdent a molts indrets.

 

A Forès des de l'any 2007 s'ha recuperat aquest costum tant antic, tot convertint-ho en una festa més del poble. Les tasques de desfer la carn de porc i l'elaboració vària es duen a terme amb professionals del sector, que orienten i fan partíceps de l'elaboració de llangonisses i botifarres a tots els assistents .

 

Aquesta permet retrovar a tots els veïns de forès, amics i nous amics que volen gaudir d'aquesta festa. Els grans recorden i expliquen com és feia i la mainada veuen i escolten les experiències dels més grans.

 

Actualment, la festa acostuma a ser a finals de març.

 

 

 

 

Menu