Les Creus del Terme

La Creu de Terme és una creu monumental, habitualment de pedra, que s'ubicava prop de l'entrada de poblacions, monestirs o vora els camins.

 

Acostuma a estar decorada amb temes de la Crucifixió o heràldics i s'alça sobre un pedestal o base poligonal amb graons. De creus se'n poden trobar de diverses tipologies; més o menys treballades, més o menys altes, .... Però totes elles estan plenes de simbolisme, d'història i cultura que s'ha anat conservant als pobles de generació en generació.

 

L'origen de les Creus de Terme és incert però es creu delimitaven els termes de les poblacions i sempre es situaven al costat d'un camí per tal de donar la benvinguda o acomiadar els tanseünts que havien passat per la població en qüestió.

 

A Forès antigament hi havien tres creus de Terme, tot i que ara se'n conserven dues: "La Creu de La bassa" la qual està situada a l'entrada del poble venint des de Passanant o solivell-Sarral. I "La Creu de Rocafort" està ubicada a la carretera venint des de Conesa.

 

Creu de la Bassa

Creu de Terme de tronc octogonal i capitell fet de nou copiant l'original. Al Capitell octogonal s'hi poden veure 4 apòstols i un escut rodó amb la creu templera. A la creu hi ha, en un cantó, la Verge i el Nen, i en l'altra Jesucrist. La base de la creu està decorada amb moltius florals.

 

 

 

 

 

Creu del Camí a Rocafort de Queralt

Coneguda com la Creu de Rocafort té el peu de fus hexagonal de pedra a igual que el capitell i la creu. La creu presenta en una cara la Verge amb el Nen al braç esquerre i un àngel que li fa de peana. A l'altra cara hi ha el crucifix. És d'estil Gòtic.

 

 

 

 

 

 

Menu